tiistai 21. lokakuuta 2014

Musiikki&Media 2014 Lost in Music


Platinum-erä.


Yli sata metriä kangasta. Monta kiloa painoväriä. 650 metriä puuvillanauhaa. Yli 5 kilometriä ompelulankaa. Monia työtunteja.

Kassit valmiina lähtöön.

Ensin neuvoteltiin, suunniteltiin ja tilattiin materiaaleja. Sitten leikattiin, painettiin ja ommeltiin osallistujakasseja Musiikki&Median 2014 Lost in Music tapahtumaan. Usean kuukauden työn jälkeen kassien toimitushetkellä tunsin pientä eroahdistusta, mutta samalla myös helpotusta suoriuduttuani projektista. Onnellinen olin istuessani torstaina keikalla Pakkahuoneella todistamassa sitä kuinka kassit olivat päässeet käyttöön.

Kiitos yhteistyöstä!
Pakkahuoneella.
Musiikki&Median uutiskirjeessä 1.10.14
Osallistujat saavat tamperelaiset ympäristöystävälliset kierrätyskassit 

Osallistujakassit Musiikki & Medialle on suunnitellut ja valmistanut Nunnun tuotemerkki. Kassit ovat valmistettu käsityönä Tampereella. Kuvio on käsinpainettu vesipohjaisella painovärillä, joka ei ole vesistölle haitallinen. Kassin pelkistetyn muodon ja pussisauman ansiosta valmistuksessa on syntynyt hyvin vähän jätettä.

Nunnun on Annukka Mäkelän tuotemerkki, joka suunnittelee ja valmistaa käsinpainetusta ja -värjätystä kankaasta asusteita, lahja- ja sisustustuotteita. Tavoitteena on valmistaa käsityönä kestäviä, värikkäitä ja graafisesti näyttäviä käyttötuotteita piensarjoina kuluttajille, sekä yritysten liikelahjoiksi. Nunnun on osa tamperelaista Ateljeekatu osuuskuntaa.

Kasseissa käytetty kangas on suomalaisen Pure Waste Textilesin valmistama. Raaka-aineet yrityksen lankoihin ja kankaisiin saadaan tekstiiliteollisuudelta jäävästä puuvillakankaiden leikkuujätteestä, jota syntyy vaatteiden valmistuksesta, sekä kehräämöiden ylijäämämateriaalista. Leikkuujäte uudelleenkäsitellään kuiduksi, josta kehräämällä saadaan uutta lankaa, josta pystytään taas kutomaan kankaita. Leikkuujätteen uudelleenkäsitteleminen kankaaksi säästää luonnonvaroja, sillä tekstiiliteollisuuden raaka-aineen tuotanto rasittaa ympäristöä. Esimerkiksi puuvillan kasvattaminen vaatii valtavat määrät vettä ja lannoitteita. Pure Waste Textilesin Denim by denimin sininen väri saadaan leikkuujätteestä, joten kangas ei ole tarvinnut erillistä värjäystä. Kangasta ei myöskään ole pesukäsitelty, joten sen valmistuksessa ei ole lainkaan tarvittu vettä. Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry valitsi yrityksen Vuoden 2013 suomalainen muotiteko -palkinnon saajaksi.



2 kommenttia:

  1. Mahtavaa Annukka! Hieno työ!!! =) Olen myös etsinyt pitkään "uusiokangasta", tähän asti olen selvinnyt kierrätyskankailla mutta uuttakin tarvitaan. Tässäpä tuli tietoisku myös siitä. Kiitos! Saako udella mitä painovärejä käytät...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pure Wasten denimin hyvä laatu kyllä yllätti. Etsiskelin kankaasta merkkejä kuidun lyhyydestä, kuten nöyhtäytymistä, mutta ei mitään :) Pitää melkein ottaa selvää muistakin kangaslaaduista, että sopisivatko ne omaan tuotantoon. Painovärit on pääosin mun itse tekemiä, mutta raaka-aineet niihin tilailen A. Wennströmiltä/Seriväriltä.

      Poista