tiistai 4. maaliskuuta 2014

Kankaan marmorointia.

Tein MadeBy.fin Mestarit-haastattelu sarjanyhteyteen tee-se-itse ohjeen kankaan marmoroimisesta painokangasväreillä. Jaan sen myös täällä Nunnun blogissa.

Tarvikkeet:
- Kuultopasta / painoemulsio (ei peittävä, vesipohjainen)
- Ruiskuemulsio (ei peittävä, nestemäinen)
- Kankaanpaino väripigmenttejä
- Kangasta (esim. vaalea lakanakangas)
- Laakea astia
- Ikkunalasta
- ”Kampa” tai haarukka
- Tikku kuviointiin
- Muovia- Silitysrauta ja -lauta
Työvaiheet läheltä.
1. Tiputtele värillistä ruiskuemulsiota pisaroina laakeaan astiaan kuultopastan päälle.
2. Kampaa kuultopastan pintaa eri suuntiin.
3. Kuvioi kammattua pintaa.
4. Asettele kangas kuultopastan päälle.
5. Nosta kangas kuultopastapuoli ylöspäin muovin päälle, ja vedä ikkunalastalla ylimääräinen kuultopasta pois kankaan pinnasta.
6. Kiinnitä painoväri kuivuneeseen kankaaseen huolellisella lämpökäsittelyllä.

Työvaiheet.
- Tiputtele värillistä ruiskuemulsiota pisaroina laakeaan astiaan kuultopastan päälle. (Kuva 1)
- Kampaa kuultopastan pintaa eri suuntiin esim. haarukalla tai kammalla. Kamman voit tehdä myös nuppineuloista ja pahvista. (Kuva 2 ja 3)

- Kuvioi kammattua pintaa tikulla esimerkiksi tekemällä viivoja tai pyörylöitä. (Kuva 4)
- Asettele kangas valmiin pinnan päälle ja painele ilmakuplat varoen pois, niin että kangas osuu kauttaaltaan kuultopastan pintaan. Helpointa on työstää astiaan mahtuvaa kangasta. (Kuva 5)
- Nosta kangas pois kuultopastan päältä kuivempi puoli alaspäin muovin päälle, niin että kuultopastakerros kankaassa on ylöspäin. Vedä ikkunalastalla kuultopastakerros pois kankaan pinnasta. (Kuva 6 ja 7)


- Kankaan kuivuttua silitä kangas silitysraudalla kuultopastan kiinnitysohjeen mukaisesti. Huolellisesti lämpökäsitelty kangas on pesunkestävä. (Esim. puuvillakankaan silitys kolmella pisteellä kaksi minuuttia)

Työskennellessä astiaan jää kuultopastan pintaan värillistä ruiskuemulsiota. Väriä voi kaapia pois lusikalla pois ennen seuraavan kankaan marmorointia, jottei väri vaikuta seuraavan kankaan pintaan. Jäljelle jääneen hieman sävyttyneen kuultopastan voi vielä käyttää kankaanpainossa tai -maalauksessa lisäämällä siihen lisää väripigmenttiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti